In deze cursus die in mei en juni 2023 wordt gegeven doorloop je in een aantal weken alle benodigde stappen om tot een ontwerp te komen van je eigen eetbare tuin. De focus ligt hierbij op het gebruik van eetbare vaste planten (bomen, struiken en kruidachtigen) Hierdoor kan een sierlijke natuurtuin worden ontwerpen die ecologisch waardevol is, zoveel mogelijk bestendig tegen veranderingen in het klimaat en waar bovendien uit geoogst kan worden. Biodiversiteit, functionaliteit, eetbaarheid en schoonheid gaan hierbij dus hand in hand.

De cursus bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk. In chronologische volgorde wordt elke week uitleg gegeven over een bepaalde fase van het ontwerpproces om zo van observatie en analyse tot ontwerp met beplantingsplan te komen. Je gaat hierbij stapje voor stapje aan de slag met het ontwerp voor je eigen tuin. Er is iedere lesdag ruimte voor vragen en reflectie en er zullen een aantal voorbeeldlocaties bezocht worden.

Wat en wanneer?

De cursus bestaat uit 6 aaneengesloten zaterdagen van 10:00 – 16:30 uur. De locatie is ergens in Rotterdam of Den Haag en zal per cursusdag verschillen, precieze locatie volgt ruim voor aanvang van de cursus. Tijdens alle dagen is er veel ruimte voor vragen en uitwisseling. Op hoofdlijnen ziet de inhoud van de cursus er als volgt uit:

  • dag 1 (20 mei) : introductie permacultuur en voedselbossysteem
  • dag 2 (27 mei): zonering, programma van eisen en vlekkenplan
  • dag 3 (3 juni): beplanting: bomen, struiken, kruidachtigen, klimmers
  • dag 4 (10 juni): ontwerp tekenen
  • dag 5 (17 juni): beplantingsplan en materialen
  • dag 6 (24 juni): aanleg en beheer

De cursus: voor wie?

Voor iedereen die belangstelling heeft voor eetbare natuurtuinen en voedselbossen en daar praktisch mee aan de slag wil.

Meer informatie en opgeven kan hier